Gårdsprodukter

 

 

Kortreiste og økologiske produkter

Et gårdsliv i harmoni, med tilpasninger til skiftende årstider, gir mangfold. Tidlig på våren fødes det lam og de første granskuddene plukkes. Sommeren går med til planting, vekst, luking og vanning. Og spise den første røde rabarbraen. Den viltvoksende mjødurten er på sitt beste når den høstes i juli. Så kommer august, med søte jordbær, sprø salat og smaksrik løk.

På sensommeren er de første kål-, rot- og belgvekster klare. Viltvoksende urter, tyttebær og krøkebær (krekling) sankes i de bratte fjellsidene i høstsesongen, og vekstene i Markedshagen høstes. Senere øker fokus på kundemøter og salg.

 I oktober gjør de kalde nettene at sauene kommer hjem til gården. Etter en fin sesong i bratte fjellsider, er de i godt hold og pelsen skinner. Parallelt med at de første dyra blir til ferskt lammekjøtt, starter håndverket med å gi alt, som er høstet og sanket, nytt liv på flasker og glass.

Økologisk mathåndverk

De fleste av gårdens vekster brukes som råvarer. Gjerne i kombinasjon med viltvoksende, håndplukkede urter og bær fra fjellsider og utmark.

Denne matproduksjonen er basert på en filosofi som verdsetter husmorens arbeid. Kunnskap om konservering og smakssammensetninger, blir til salg av økologiske produkter med unike smaksopplevelser.

Tradisjonelle saftblandinger, laget av ekte råvarer, gir sunn og smaksrik drikke til hverdag og fest;  Rabarbrasaft med og uten mynte, Krøkebærsaft og Mjødurtsaft.

Rabarbramarmelade og Rabarbrasyltetøy, med og uten kardemomme & ingefær, lages for hånd etter sommerens innhøsting. Til julemarkedene lager vi Arktisk gløgg med mjødurt og Tyttebærgløgg

Selv om saft og syltetøy er storselgerne, er syltede grønnsaker nå i vinden. Syltet squash & løk (pickles), Squash med gårdens løksalat (pickles/relish) og Grønnsakschutney er for matkjennere. Entusiaster prøver gjerne Rabarbrachutney, med eller uten ingefær & karri, som smaksfølge til gode middager.

Fra tid til annen presenterer vi ulike pop-up varianter av syltede grønnsaker og annet. Så her kan det lønne seg å spørre etter månedens spesialitet på markedet. I tillegg har vi søte siruper av rabarbra, krøkebær, tyttebær og mjødurt, velegnet til kaker og dessert.

Gelé er godt tilbehør, og gavepakningen med tre gelésorter er populære gaver å få.  Vår Myntegelé er en grønn mynte. Både Mjødurtgelé og Rognebærgelé med eple passer til flere retter. Kanskje spesielt ost og vilt, samt spekemat.

Gårdens Urtesalt setter piffen på et måltid. Det er havsalt tilsatt en mix av økologisk løpstikke, persille, selleri og løk.

Smaksett desserter med et dryss av Nordens Vanilje. Smaken av sommerens mjødurt, tilsatt økologisk sukker, er en fin erstatning for vaniljesukker.

Økologiske grønnsaker, bær og urter

Økologisk dyrkingsmetode

I arbeidet tenker vi hele tiden på å skape gode vekstforhold og hvordan samplante de ulike vekstene. Målet er at den enkelte plante få best mulig forutsetning for å vokse og trives. Øverstua Gård er økologisk sertifisert av Debio (NO-ØK-01). Ønsket er å dyrke et mangfold av vekster. Les gjerne mer om vår metode: Økologisk landbruk.

Friske bær

Gården er under oppbygging, og det blir etter hvert rikelig med solbær og rips på våre nyplantede bærbusker. Søte, gode jordbær lyser og opp på sensommeren. Så selv om mesteparten lages til saft og syltetøy, planlegges selvplukk av solbær og rips fra 2024.

Blad- og løkvekster

Seks ulike salatsorter, i tillegg til babyleaf, er våre bladvekst kombinasjoner; frisk grønn og rød lollo, frise- & hjertesalat, samt plukk- & rosensalat. Bataviasalat er for mange en ukjent bladsalat.

Vi har tradisjonelle løksorter som purre, hvitløk, gressløk og vanlig løk. Nå man ønsker en ekstra spiss på måltidet er pipeløk og gul eller rød kepaløk et spennende valg. Den nordnorske seiersløken har blitt hyllet for sin gode løksmak.

Rot, kål og belgvekster

Potetsortene er Gulløye, Mandel og Van Gogh. På åkeren vokser det i tillegg gulrot, reddiker, jordskokk og kålrot. Mangfoldet blir komplett med mangold, røde- og hvitebeter. Den nordnorske Målselvnepen er selvskrevet.

I kålavdelingen er det grønnkålen som er den store helten, men også brokkoli, rødkål, svartkål, knutekål og vanlig hodekål har fått plass hos oss.

Ingenting kan måle seg med nordnorske sukkererter når det gjelder sprø knaselyd. Sammen med de beskjedne bondebønnene og squashen gir de en fin mix av grønnfarger.  

Kryddervekster og andre vekster

For et smaksrikt måltid er urteplanter nøkkelen til suksess. Kruspersillen har fått flere urter som venner. Til Gårdens Urtesalt høstes løpstikke og selleri.  Sorter som dill, chili, pepperrot, timian, koriander, oregano, sitronmelisse, agurkurt og flere sorter mynter trives godt.

Kjøttprodukter og skinn fra villsau og gammelnorsk spælsau

På gården bor det gammelnorsk spælsau  og gammelnorsk sau (villsau). Lamminga begynner i første halvdel av mai. Etter lammingen slippes søyer og lam ut på beite når marka er snøfri. Først på enga nærmest fjøset. Når lammene har blitt litt større slippes dyra fritt på beite i de nærmeste fjellsidene.

Når kulda kommer på høsten, finner sauene og lammene veien tilbake til gården.

Kjøtt av gårdens sauer har en særpreget og unik smak. Hele slakt og partert lammekjøttet tilbys gode kunder. Partering av kjøttet gjøres etter avtale.

Skinnene er forskjellige både i farge og lengde, og fremstår ulik vanlige saueskinn når de er ferdig garvet