Øverstua Gård har store utmarksområder hvor mjødurten trives godt. Dette er en plante som har lange historiske tradisjoner som ingrediens i brygging av mjød. Den er fin som krydder i øl, likør og brennevin. Her på Øverstua brukes den til saft, gelé og arktisk gløgg.

Den velduftende planten vokser fort og rager høyt i enga tidlig på sommeren. Hos oss blir den over en meter. Den trives godt på våre fuktige myrjorder, eng- og beitemarker. I slutten av juli tar jeg med saksa og høstenettet ut på enga, i skogkanten, og samler de kremhvite blomstene.

Høsting av mjødurt

Dette er en urt som har blitt mye brukt i Norge før i tiden. Når leger var sjeldne og mennesker var avhengig av kunnskaper om naturen. Mjødurt har blitt brukt i tradisjonell medisin. Den antiseptiske og betennelseshemmende virkningen, gjorde at den ble hyppig brukt på gårdene i Norge, før tilgangen til moderne medisin gjorde at den gikk i glemmeboka.

Først og fremst har mjødurt vært høyt skattet på grunn av sin gode smak, og mjødurtsaft er en fin alkoholfri drikk å servere gjester hele året. Vår saft er populær, og blir fort utsolgt når den er med på sensommerens markeder.

Les mer om mjødurt her: MJØDURT – Filipendula ulmaria (rolv.no)

Vennlig hilsen

Gry